Sesiuni de training pentru autoritățile locale

sesiuni de training autorități locale

Unul din obiectivele specifice ale proiectului Managementul adecvat al speciilor invazive din România este Dezvoltarea capacității administrative și științifice a autorităților și institutelor de cercetare în vederea gestionării eficiente a speciilor alogene invazive. În acest sens, vor fi organizate o serie de sesiuni de training ce vizează instruirea personalului din cadrul instituțiilor cu atribuții în domeniul gestionării speciilor alogene invazive, în scopul creșterii eficienței procesului administrativ și al îndeplinirii cerințelor impuse de către Comisia Europeană.

Printre instituțiile vizate se numără Ministerul Mediului, Agenția Națională pentru Protecția Mediului cu autoritățile din subordine, Garda Națională de Mediu, Agenția Națională pentru Arii Protejate și administratorii ariilor protejate. Cursul va include patru module de pregătire și anume:

  1. Instrumente legislative si administrative pentru gestionarea speciilor alogene invazive. Proceduri pentru monitorizarea și autorizarea activităților ce implică specii alogene invazive.
  2. Bune practici in gestiunea speciilor alogene invazive.
  3. Planul Național de Acțiune pentru Abordarea Căilor de Introducere Prioritare și documentele suport pentru implementare. Utilizarea sistemului informatic si a aplicației pentru monitorizarea speciilor invazive.
  4. Aplicație practică.

Calendarul întâlnirilor cu autoritățile locale

Instruirile se vor fi organiza pe 7 regiuni de dezvoltare după cum urmează: Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman); Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui); Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea); Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu); Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj); Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea) și Vest – (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș). Programul întâlnirilor este următorul:

  • 23-27 aprilie, Covasna (jud. Covasna);
  • 7-11 mai: Constanța (jud. Constanța);
  • 21-25 mai: Băile Felix (Jud. Bihor);
  • 11-15 iunie: Muntele Mic (Jud. Caraș-Severin);
  • 25-29 iunie: Sinaia (Jud. Prahova);
  • 9-13 iulie: Suceava (Jud. Suceava);
  • 16-20 iulie: Băile Govora (Jud. Vâlcea).

Leave a Reply